SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2985 >>

DEVAM: 42- HACCIN UMRE'YE ÇEVİRİLMESİ VEDA HACCINA KATILAN SAHABİLERE MAHSUSTU. DİYENLERE AİT (HADİSLER) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ إِبْرَاهِيمَ التَّيِْميِّ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي ذَرٍّ؛ قَالَ: كَانَتِ الْمُتْعَةُ فِي الْحَجِّ لأَصْحَابِ مُحَمَّدٍ صلى الله عليه وسلم خَاصَّةً.

 

Ebû Zer' (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Haccın umre'ye çevirilmesi hükmü Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in (beraberinde Veda haccı yolculuğunda bulunan) sahabilerine mahsustu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bilal (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud i Nesai. Ahmed ve Darimi de rivayet etmişlerdir. Ebu Zer (r.a.)'ın hadisini ise Müslim, Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

Bilal'in hadisi ile Ebu Zerr'in eseri haccın umre'ye çevirilmesinin meşruluğunun Veda haccı yolculuğunda Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e refakat eden sahabilere, yani onlardan beraberinde kurbanlık bulundurmayanlara mahsus olduğuna delalet eder. Başkalan için böyle bir şey caiz değildir. Yani hac niyetiyle ihrama giren bir kimsenin sonradan niyetini değiştirip Mekke'ye vardığı zaman umre için tavaf ve sa'y ettikten sonra saçını traş ederek ihramdan çıkması caiz değildir. Hacc-ı ifrad veya Hacc-ı Kıran niyetiyle ihrama giren bir kimse haccını ikmal etmekle mükelleftir. Bunu umre'ye çeviremez.

 

ALİMLERİN BU HUSUSTAKİ GÖRÜŞLERİ

 

1. Cumhurun görüşü bu babta rivayet edilen hadis ve esere uygundur. Hac niyetiyle ihrama giren bir kimse sonradan bunu umre'ye çeviremez. Hanefiler, Malik ve Şafii de böyle hükmedenlerdendir. Cumhur: Resul-i Ekrem (s.a.v.) cahiliyet devrine ait batıl inanışı yıkmak amacıyla Veda haccında haccın umre'ye çevirilmesini emretmiştir. Çünkü cahiliyet devrinin inanışına göre hac aylarında umre etmek büyük günahlardan sayılırdı, demiştir. Hattabi de bu durumu beyan ettikten sonra: Bir kimsenin haccım bozduğu zaman, bozuk haccına devam etmekle mükellef olduğu noktasında alimler ittifak halindedir, der. Yani bir kimse haccını bozsa bile bunu umre'ye çeviremez.

 

2. Ahmed, Mücahid, el-Hasan ve Zahiriye mezhebine mensub alimlerden bir grub ise: Haccın umre'ye çevirilmesi herkes için caizdir. Bu hüküm belirli bir cemaata mahsus değildir, demişlerdir. Bunların dalili 2980. hadistir.

Gerek Ahmed ve arkadaşlarının bu babta rivayet olunan hadislere karşı verdikleri cevab ve gerekse birinci brubun 2980. hadisteki hükmün yorum hakkında geniş bilgi alm,ak isteyenler TekrniIe'nin birinci cildinin 99 ve 100. sahifelerine müracaat edebilirler.

Yukardaki ihtilaf haccın umre'ye çevirilmesine aittir. Hac mevsiminde umre etmenin meşruluğu hususunda ihtilaf yoktur. Hacc-ı ifrad, Hacc-ı Kıran ve Hacc-ı Temettü ismi verilen üç çeşit hac konusu müellifimizin açtığı 37, 38 ve 40. bablarda rivayet olunan hadislerde 've bunların izahı bölümünde etraflıca açıklandığı için buna ilave edilecek önemli bir husus görmüyorum. Şunu belirtmekle yetineceğim : Hacc-ı İfrad edenlere kurban kesmek vacib değil, Hacc-ı Kıran veya Hacc-ı Temettü edenlere kurban kesmek vacibtir. Bu hususta dört mezheb alimleri ittifak halindedir.